loader image
Skip to main content

Victor REBENGIUC

10.256 puncte

MINUS 4 LOCURI

Victor REBENGIUC

Anul trecut, românii s-au grăbit să-l pună pe locul 3 în topul celor mai de succes bărbați din România, după ce actorul a anunțat că se retrage și că rolul tatălui din spectacolul cu același nume de la Teatrul Bulandra este ultimul pe care îl va mai juca, după o carieră de 67 de ani în teatru și film. Chiar dacă a coborât pe poziția a 7-a, Rebengiuc rămâne în acest top și în 2023, iar acest lucru este remarcabil la cei 90 de ani ai săi.

Victor Rebengiuc are o carieră impresionantă, fiind cu siguranță unul dintre cei mai importanți oameni de teatru şi televiziune din istoria României. A debutat pe marele ecran în 1956, în lungmetrajul „Mândrie” (regia Marius Teodorescu), iar în 1964 a cucerit publicul cu rolul din „Pădurea spânzuraţilor” (regia Liviu Ciulei). Însă, rolul care s-a lipit cel mai bine de el a fost cel din „Moromeții”, din 1986.

De-a lungul timpului a interpretat peste 70 de roluri în filme, iar pe scenele teatrelor din România a dat viață altor peste 200 de personaje. Bineînțeles, pentru rolurile sale a strâns și numeroase premii, dintre care le amintim pe cele UNITER în 2003, 2009, 2013, 2018, dar și premiile Gopo din 2011, 2014. De asemenea, pe 18 octombrie 2017 el a fost decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler.

Rebengiuc este iubit de români și pentru integritatea sa, deoarece în ciuda faptului că a fost confruntat cu campanii de recrutare înainte de 1989, el nu s-a alăturat niciodată Partidului Comunist Român. În timpul Revoluției Române, Rebengiuc și-a exprimat pentru prima oară mesajul său politic. Fiind prezent în clădirea Televiziunii Române, în acele momente memorabile, el a arătat spre cameră o rolă de hârtie igienică, îndemnând privitorii și membrii personalului din televiziune care au promovat cultul personalității lui Ceaușescu să se șteargă la gură. Și astăzi, chiar dacă aflat la o vârstă înaintată, el rămâne vocal la adresa necesității de a lupta cu corupția din societatea și politica românească.

un proiect

susținut de

powered by

powered by

un proiect

susținut de