loader image
Skip to main content

Mircea CĂRTĂRESCU

11.909 puncte

NEW ENTRY TOP 10

Mircea CĂRTĂRESCU

Anul acesta, printre cei mai de succes bărbați din România a fost votat, pentru prima dată, și un scriitor. Mircea Cărtărescu este poet, prozator, eseist, critic literar și jurnalist român. Pasiunea pentru scris, dar și talentul său literar incontestabil au făcut să fie unul dintre cei mai premiați și traduși scriitori români de după Revoluție, cu peste 30 de volume publicate și traduse în 23 de limbi. Printre cele mai populare cărți publicate de Cărtărescu, se numără „De ce iubim femeile” și „Frumoasele străine”. Acestea au cunoscut succesul la box-office-ul literar, transformându-se în bestsellere ale editurii Humanitas, cea care-i publică toate cărțile și cu care scriitorul are un contract de exclusivitate. 

Ce-i drept, există scriitori români care au reușit să-și vândă volumele în număr mai mare decât Mircea Cărtărescu, dar niciunul dintre aceștia nu se poate lăuda că numele lor este frecvent menționat pentru nominalizare la Premiul Nobel pentru literatură. Cărtărescu a fost propus oficial de două ori pentru această distincție, de către Uniunea Scriitorilor din România. De asemenea, cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România. Însă, volumele lui Cărtărescu au primit și foarte multe distincții internaționale, cum ar fi: Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană (2015), Premiul Leteo, Spania (2017), Prix Transfuge, Paris (2019), Premiul FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, Guadalajara (2022), pentru a enumera doar câteva.

În vârstă de 66 de ani, Cărtărescu este și profesor universitar la Departamentul de Studii Literare al Facultății de Litere a Universității din București și este considerat un teoretician important al postmodernismului românesc, nu doar un autor contemporan de succes. În afară de calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor, Cărtărescu este și membru al PEN România.

un proiect

susținut de

powered by

powered by

un proiect

susținut de