loader image
Skip to main content

Gheorghe HAGI

23.020 puncte

NEW ENTRY TOP 10

Marcel IUREȘ

O altă nouă intrare în topul din acest an o reprezintă actorul Marcel Iureș. Și el este unul dintre numele grele ale cinematografiei românești. Însă, spre deosebire de Rebengiuc, Iureș şi-a construit, de-a lungul anilor, o carieră actoricească atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Numele său se regăsește pe posterele mai multor producții cu nume grele de la Hollywood, precum: Bruce Willis, Tom Cruise, Brad Pitt, Johnny Depp, dar a avut schimburi de replici pe marele ecran și cu Morgan Freeman sau Antonio Banderas.

Marcel Iureş a debutat în teatru cu piesa „Menajeria de sticlă”, de Tennesse Williams, în rolul lui Tom, la Teatrul Naţional Cluj, unde a jucat în perioada 1978-1980. Ulterior a avut spectacole şi la Bulandra (1980-1992), Odeon (1992-1993) şi TNB. În paralel cu rolurile de pe scena teatrului, Marcel Iureş a reușit să dea viață unor personaje memorabile și în filme precum: „Punga cu libelule” (1980), „Castelul din Carpaţi” (1981), „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (1983), „Sezonul pescăruşilor” (1985), „Domnişoara Aurica” (1986), „Somnul insulei” (1993), „Faimosul paparazzo” (1999) sau „Amen” (2002).

Ascensiunea internaţională a lui Marcel Iureş a început după Revoluţie, cu turneul pentru spectacolul „Richard al III-lea” (în regia lui Mihai Măniuţiu), susţinut în Marea Britanie, în 1994. A urmat un mic rol în „Interviu cu un vampir”, alături de Tom Cruise şi Brad Pitt. Apoi, un alt rol episodic în „Misiune imposibilă”, dar şi trei roluri principale, în „Pacificatorul” (cu Geroge Clooney şi Nicole Kidman), „Războiul lui Tom Hart” (cu Colin Farrell şi Bruce Willis) şi „Layer Cake” (cu Daniel Craig).

În 1995, Marcel Iureș devine preşedinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, punând astfel bazele primei scene independente de teatru din România, singurul teatru în producţiile căruia joacă cu regularitate. De asemenea, din 2004 Iureș este și președintele Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul.

un proiect

susținut de

powered by

powered by

un proiect

susținut de