loader image
Skip to main content

Gheorghe ZAMFIR

14.928 puncte

PLUS 3 LOCURI

Gheorghe ZAMFIR

Gheorghe Zamfir, supranumit și Regele Naiului, este unul dintre marii muzicieni ai lumii, cu o carieră fabuloasă, ce se întinde pe mai bine de 55 de ani. În acest interval a compus peste 300 de lucrări ce trec naiul prin toate stilurile, de la folcloric la simfonic. Este și cel mai de succes artist muzical român din toate timpurile, ale cărui reușite nu vor fi prea curând egalate. Are peste 190 de albume înregistrate și peste 120 de milioane de albume vândute, iar turneele sale l-au purtat prin toată lumea. De asemenea, a câștigat 120 de discuri de aur și platină, fiind singurul artist european care a câștigat două discuri de aur în Statele Unite.

Nu e de trecut cu vederea nici faptul că în anul 1982, după o carieră muzicală strălucitoare în plin comunism, Zamfir face gestul sfidător de a dedica un concert lui Dumnezeu. Autorităţile comuniste iau imediat decizia de a-l supune la presiuni, iar artistul se vede nevoit să plece în exil la Paris. Patru ani mai târziu se naște, în Canada, din relaţia cu Susan Nichols, unicul fiu: Emmanuel Teodor Zamfir. Și el a urmat o carieră muzicală și este baterist într-o formaţie rock din Montreal.

Muzica genială a lui Zamfir a atras şi atenţia producătorilor de film de la Hollywood. De exemplu, Zamfir a fost invitat să realizeze coloana sonoră a unor pelicule renumite, precum „Once Upon a Time in America” (alături de Ennio Morricone), „Karate Kid” sau „The Tall Blonde Man with One Black Shoe” (alături de Vladimir Cosma). Însă, Zamfir ar merita la un moment dat și un film biografic, nu doar datorită reușitelor din cariera muzicală, dar și pentru viața colorată și zbuciumată pe care a dus-o, presărată cu scandaluri și aventuri politice total neinspirate, ce au făcut deliciul tabloidelor.

un proiect

susținut de

powered by

powered by

un proiect

susținut de